Az AUTO BILD minden éghajlati zónában teszteli a négyévszakos gumikat – és felfedi, melyikkel érdemes spórolni!
|

Auto Bild 2022 – Négyévszakos gumi teszt: 195/55R16

Az AUTO BILD minden éghajlati zónában teszteli a négyévszakos gumikat – és felfedi, melyikkel érdemes spórolni!

Az AUTO BILD minden éghajlati zónában teszteli a négyévszakos gumikat – és felfedi, melyikkel érdemes spórolni!

Mindenhol van megtakarítási lehetőség, beleértve az abroncsokat is.

Fontos azonban, hogy a biztonságot ne hanyagoljuk el. Végül is a gumiabroncs kulcsfontosságú szerepet játszik a jármű és az út közötti kapcsolatként. Egyre népszerűbbek a négyévszakos gumik. Pénzt takaríthatunk meg a második kerékszett költségein, az összeszerelési és tárolási költségeken. A csereidőpontok kiiktatásával is rengeteg idő takarítható meg. Másrészt a gumik nem fukarkodhatnak a biztonsági tartalékokkal.

A négyévszakos teszt gumiknak 14 egyéni tesztben kell bizonyítaniuk tudásukat az összes éghajlati zónában

Az AUTO BILD első alkalommal ítéli oda a “Zöld gumiabroncs” pecsétet is. Ennek segítségével értékeljük a gumiabroncsok környezeti kompatibilitását és fenntarthatóságát. Mert ezen sem szabad spórolni.

Auto Bild 2022 – négyévszakos gumi teszt eredménye: 195/55R16

  1. Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 – Tesztgyőztes- példamutató
  2. Vredestein Quatrac – példamutató
  3. Hankook Kinergy 4S² – jó
  4. Kleber Quadraxer 3 – jó
  5. Kumho Solus 4S HA32+ – jó
  6. Nokian Seasonproof -jó
  7. Dunlop Sport All Season – jó
  8. Falken EuroAll Season – jó
  9. Michelin CrossClimate – kielégítő
  10. Nexen N’blue 4Season – Kielégítő
  11. Firestone Multiseason – Kielégítő
  12. Toyo Celsius AS2 – kielégítő – Eco-Meister díj
  13. Continental AllSeason Contact – Kielégítő
  14. Maxxis Premitra All Season AP3 – Feltételesen ajánlott
  15. Bridgestone Weather Control A005-Evo – Feltételesen ajánlott

Összehasonlítás a téli és nyári gumikkal

Még akkor is, ha a tél enyhébb, és nincs erős havazás, a négyévszakos abroncsoknak extrém körülmények között is biztonságos menettulajdonságokat kell kínálniuk.

Az összes tesztszakaszban tesztelt téli és nyári gumiabroncsok közvetlen összehasonlítása azt mutatja, hogy mekkora biztonsági tartalékról van szó. Szinte minden tesztjelölt rendelkezik jó és biztonságos téli tulajdonságokkal.

A Michelin CrossClimate 2 néha még a téli gumikat is felülmúlja. Ám bár minden teszt résztvevője rendelkezik a törvény által előírt hópehely szimbólummal, a Maxxis abroncsok és a Bridgestone abroncsok téli alkalmassága csak kielégítő.

Nedves utakon és nyári hőmérsékleten a négyévszakos gumikat a nyári gumik minőségéhez kell mérni

Az aquaplaning tesztek kivételével, amelyekben a nedves vizekre specializálódott Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 kínálja a legjobb tartalékokat. A nyári gumik a várakozásoknak megfelelően mindig előrébb járnak. Szinte egy szinten van a Vredestein, Hankook, Dunlop és a Bridgestone. A Nexennek és a Toyónak nem megy ilyen jól. Négyévszakos gumijuknál hiányzik a jobb tapadás fékezéskor és kanyarodáskor.

A négyévszakos gumiabroncsokat különösen a kis- és kompakt kategóriájú járművekhez ajánljuk.

Aki sokat vezet napos, meleg hőmérsékleten és száraz lejtőkön, annak a nyári gumikat kell használniuk.

A nyári gumiknak jobbak a kormányzási és kezelhetőségi jellemzői, amelyek ideális esetben a vezetési biztonság mellett a szükséges vezetési élményt is biztosítják.

A Vredestein, Bridgestone, Michelin és Kleber gumiabroncsai kínálják a legnagyobb biztonságot. Spontán reagálnak a kormánykerék parancsaira, és aktívan és sportosan szövik át a kanyarokat. Nem véletlen, hogy teszt-Polónk a lehető legrövidebb úton áll meg, egy vészleállás után. A Continental, a Firestone és a Nokian-nak volt a leghosszabb féktávja.

Költségek és fenntarthatóság

A költségeknél a tiszta vételár csak alárendelt szerepet játszik. A legfontosabb kritérium azonban a futásteljesítmény. Meghatározza, hogy hány kilométer megtétele után éri el a törvény által előírt minimális, 1,6 milliméteres futómélységet a fő futófelületi mintaárkokban. A gigantikus 72 000 kilométerrel a Nexen messze elől jár. A futásteljesítmény tekintetében eddig mindenek mércéjének számító Michelin viszont a 13. helyen áll. Igaz még mindig tekintélyes csaknem 44 ezer kilométerrel. A legdrágább abroncsként ebben az összehasonlításban az 1000 kilométerenkénti költségszámításban az utolsó helyekre csúszott Continental.

A gépjárműforgalomból származó környezetszennyezést nem kell magyarázni. A finompor, a zajkibocsátás és az erőforrások pazarlása azonban nem akadályozható meg könnyen, és biztosan nem gyorsan. És ne áltassuk magunkat, az e-mobilitásra való átállással sem lesz környezetbarát magánközlekedés. A milliók által nagy energiával gyártott gumik is felelősek ezért.

Ennek ellenére az abroncsgyártók komoly erőfeszítéseket tesznek ezen terhelések fokozatos csökkentése érdekében. Örvendetes elkötelezettség, amelyet az új „Zöld Tire” öko címkénkkel szeretnénk népszerűsíteni és támogatni. Természetesen mindig azzal a feltétellel, hogy mi, sofőrök számára a vezetés biztonságát nem hanyagoljuk el.

A Goodyear Vector 4Seasons GEN-3 az Auto Bild négyévszakos gumi tesztgyőztese

Kevesebb kopás, kevesebb üzemanyag-fogyasztás, kevesebb erőforrás-felhasználás, kisebb zajszennyezés és rövidebb szállítási távolságok. Ezen kritériumok teljesítése után elemeztük négyévszakos gumiabroncs tesztünk jelöltjeit, és értékeltük az egyes pontokat. A futásteljesítmény, az ebből adódó lehető legkisebb gumikopás, valamint az üzemanyag-fogyasztás a meghatározó. Végül a Goodyear Vector 4Seasons GEN-3 nyerte meg a versenyt – meggyőző bizonyíték arra, hogy a vezetési dinamika terén nyújtott kiváló teljesítmény és a környezet iránti elkötelezettség nem zárja ki egymást.

Hogyan tesztelte az AUTO BILD

Minden tesztelt négyévszakos guminak először a fékteszten kellett megfelelnie. Minden gumiabroncsot 100 km/h-tól fékeznek nedves és száraz pályán. Ha mindkét fékút összesen 99 méternél hosszabb, akkor egy gumiabroncs nem kerül be a következő tesztkörbe – akkor a másodosztályba kerül. A teszt fő részében a 15 döntős először a bolygó déli felére megy. Az új-zélandi Alpokban optimális téli tesztkörülményeket találunk -5 fokos hőmérsékleten az SHPG teszthelyén. A 22 fokos nyári hőmérséklet viszont dominált nedves és száraz tesztjeink során, amelyeket a papenburgi ATP-tesztpályán és az ausztriai Wachauringon végzünk. A költségeket meghatározó, 12 000 kilométernyi út kopásvizsgálatát az IFV (Clausthal-Zellerfeld vezetési teszteket végző mérnöki cég) “kopásmérő” szakembereire bíztuk.

Auto Bild 2022 – négyévszakos gumi teszt eredmények részletesen: 195/55R16

Az értékelés: 1 = “nagyon jó” és 6 = “nem kielégítő”. 
A teszt négy fejezetre oszlik: “Hó”, “Nedves”, “Száraz” és “Költségek”.
A “Hó” és a “Nedves” fejezetek mindegyike 30 százalékkal, a száraz utakra vonatkozó fejezeti fokozatok és a költségek fejezet mindegyike 20 százalékkal.
Az egyéni osztályzatok (itt nem láthatók, lásd AUTO BILD 39/2022) a biztonsággal kapcsolatos gyakorlatokon 3+-tól már nem teszik lehetővé a „példamutatót”, és nem vezetnek leértékeléshez.
A 3+-tól és a 4+-tól az egyéni osztályok szintén leértékeléshez vezetnek. Döntetlen esetén a gyártók ábécé sorrendbe kerülnek.
A költségek fejezetben szereplő 3+ vagy magasabb egyéni fokozatok nem teszik lehetővé az „Eco Meister” cím odaítélését.

15/1. Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 – négyévszakos gumi teszt győztes
EU címke: C/B/B 70dB.
Havas tulajdonságok: -1
Nedves tulajdonságok: 1-
Száraz tulajdonságok: 2
Költséghatékonyság: 2+
Erősségek: Meggyőző menettulajdonságok, minden időjárási körülmények között. Dinamikus nedves és száraz úttartás. Precíz kormányozhatóság. Nagy futásteljesítmény.
Gyengeségek: Megnövekedett gördülési ellenállás

15/2. Vredestein Quatrac – példamutató
EU címke: C/B/B 70dB.
Havas tulajdonságok: 2+
Nedves tulajdonságok: 2+
Száraz tulajdonságok: 2
Költséghatékonyság: 2-
Erősségek: Kiegyensúlyozott négyévszakos gumiabroncs. Rövid féktávolságok, száraz és nedves úton egyaránt. Alacsony gördülési ellenállás. Közvetlen, jó kormányozhatóság.
Gyengeségek: Mérsékelt futásteljesítmény.

15/3. Hankook Kinergy 4S² – jó

EU címke: C/B/B 72dB.
Havas tulajdonságok: 1-
Nedves tulajdonságok: 2
Száraz tulajdonságok: 2+
Költséghatékonyság: 3+
Erősségek: Meggyőző menettulajdonságok havon. Rövid féktávolságok, száraz és nedves úton egyaránt. Kiegyensúlyozott komfortérzet. Mérsékelt árszint a négyévszakos gumi teszt idején.
Gyengeségek: Alulkormányozottság nedves utakon.

15/4. Kleber Quadraxer 3 – jó

EU címke: C/B/A 69dB.
Havas tulajdonságok: 2+
Nedves tulajdonságok: 2
Száraz tulajdonságok: 2+
Költséghatékonyság: 2-
Erősségek: Meggyőző menettulajdonságok havas és száraz lejtős utakon. A legnagyobb tartalék aquaplaning esetén. Jó komfortérzet.
Gyengeségek: Alulkormányozottság nedves utakon.

15/5. Kumho Solus 4S HA32+ – jó

EU címke: D/B/B 72dB.
Havas tulajdonságok: 2+
Nedves tulajdonságok: 2-
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 2+
Erősségek: A négyévszakos gumi teszt alkalmával stabil kezelhetőséget mutatott. Jó tapadás és rövid fékút havon. Költséghatékony.
Gyengeségek: Hosszabb féktáv nedves és száraz utakon. Mérsékelt aquaplaning teljesítmény.

15/6. Nokian Seasonproof – jó
EU címke: C/B/A 69dB.
Havas tulajdonságok: 1-
Nedves tulajdonságok: 2-
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 2-
Erősségek: Stabil menettulajdonságok jégen és havon. Jó aquaplaning tulajdonságok. Stabil kezelhetőség szárazon. Csendes.
Gyengeségek: Hosszabb féktáv nedves és száraz utakon.

15/7. Dunlop Sport All Season – jó

EU címke: C/B/B 71dB.
Havas tulajdonságok: 2-
Nedves tulajdonságok: 2+
Száraz tulajdonságok: 2
Költséghatékonyság: 2-
Erősségek: Univerzális irányíthatóság nedves úton. Biztonsági tartalékok kanyarban történő vízen felfutásnál. A legnagyobb kényelem.
Gyengeségek: Alulkormányozottság havas úton. Valamivel hosszabb fékút szárazon.

15/8. Falken EuroAll Season – jó
EU címke: D/B/B 70dB.
Havas tulajdonságok: 2
Nedves tulajdonságok: 2-
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 2+
Erősségek: Jó tapadás és rövid fékút havon. Biztonságos aquaplaning tulajdonságok. Nagy futásteljesítmény.
Gyengeségek: Kissé alulkormányzott havas és nedves utakon.

15/9. Michelin CrossClimate – kielégítő
EU címke: C/B/A 69dB.
Havas tulajdonságok: 1-
Nedves tulajdonságok: 2+
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 3
Erősségek: Nagyon jó havas tulajdonságok. Rövid fékút szárazon. Precíz kormányozhatóság. Jó menetkényelem.
Gyengeségek: Mérsékelt kanyarodási tulajdonságok nedves úton. Alacsony futásteljesítmény.

15/10. Nexen N’blue 4Season – Kielégítő
EU címke: D/C/B 70dB.
Havas tulajdonságok: 2+
Nedves tulajdonságok: 3+
Száraz tulajdonságok: 3+
Költséghatékonyság: 1
Erősségek: Meggyőző téli tulajdonságok. Példamutató futásteljesítmény. Kedvező árszint.
Gyengeségek: Alulkormányozottság nedves és száraz lejtőn. Hosszabb nedves fékút. nagyobb gördülési ellenállás.

15/11. Firestone Multiseason – Kielégítő
EU címke: C/B/B 71dB.
Havas tulajdonságok: 2
Nedves tulajdonságok: 2
Száraz tulajdonságok: 3+
Költséghatékonyság: 2+
Erősségek: Rövid féktávolság havas és nedves utakon. Nagy futásteljesítmény. Alacsony gördülési ellenállás.
Gyengeségek: Mérsékelt kanyarodási tulajdonságok havas utakon. Alacsony biztonsági tartalék aquaplaning esetén, kanyarban. Hosszabb fékút szárazon.

15/12. Toyo Celsius AS2 – kielégítő – ECO gumiabroncs díj
EU címke: D/B/B 71dB.
Havas tulajdonságok: 2
Nedves tulajdonságok: 3+
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 1
Erősségek: Nagy futásteljesítmény. Nagyon jó ár-érték arány. Tartalékok aquapalninggal szemben.
Gyengeségek: Alulkormányozottság. Késletetett kormányreakció nedves utakon. Hosszabb fékút nedves utakon.

15/13. Continental AllSeason Contact – Kielégítő
EU címke: B/B/B 72dB.
Havas tulajdonságok: 1-
Nedves tulajdonságok: 2
Száraz tulajdonságok: 3+
Költséghatékonyság: 3
Erősségek: A négyévszakos gumi teszt során a legjobb téli tulajdonságokat mutatta. Stabil út tartás nedves utakon, Alacsony gördülési ellenállás.
Gyengeségek: Alulkormányozottság. Hosszabb fékút száraz utakon. Korlátozott futásteljesítmény.

15/14. Maxxis Premitra All Season AP3 – Feltételesen ajánlott
EU címke: C/B/A 69dB.
Havas tulajdonságok: 3+
Nedves tulajdonságok: 2-
Száraz tulajdonságok: 2-
Költséghatékonyság: 3
Erősségek: Nagyon jó aquaplaning tulajdonságok. Alacsony ár.
Gyengeségek: Késleltetett kormányreakció. Alulkormányozottság minden időjárási körülmény között. Korlátozott futásteljesítmény. kevésbé gazdaságos.

15/15. Bridgestone Weather Control A005-Evo – Feltételesen ajánlott
EU címke: C/A/B 71dB.
Havas tulajdonságok: 3
Nedves tulajdonságok: 2+
Száraz tulajdonságok: 2
Költséghatékonyság: 2-
Erősségek: A négyévszakos gumi teszt során rövid féktávolságot mértek nedves úton. Alacs a gördülési ellenállása.
Gyengeségek: Csak kielégítő vezetési minőséget mutatott havon és jégen. Késletetett kormányreakció. Alulkormányozottság hóban.

A négyévszakos gumik csak rossz kompromisszum?

A modern négyévszakos gumiabroncsok abszolút biztonságos alternatívát jelentenek, különösen a kis- és kompakt autók számára. Ezt minden éghajlati zónában végzett négyévszakos gumi tesztjeink bizonyítják.

De légy óvatos: a gumiabroncsok piacán hemzsegnek a fekete bárányok, ezért vásárláskor mindenképpen kövessen egy komoly ajánlást vagy egy ehhez hasonló tesztet.

Tesztünket a Bridgestone, Continental, Dunlop, Falken, Firestone, Fulda, Goodyear, GT Radial, Hankook, Kleber, Kumho, Laufenn, Maxxis, Michelin, Nexen, Nokian, Pirelli, Toyo és Vredestein támogatta.

Forrás: Auto Bild: Henning Klip, Dierk Moller

Similar Posts