Ezúttal az ADAC nyári gumi tesztjén, 16 gumi, 185/65R15 méretben lett tesztelve kisautóhoz, az Audi A1-től a VW Polo-ig.
|

ADAC 2022 – Nyári gumi teszt: 185/65R15

Ezúttal az ADAC nyári gumi tesztjén, 16 gumi, 185/65R15 méretben lett tesztelve kisautóhoz, az Audi A1-től a VW Polo-ig.

Ezúttal az ADAC nyári gumi tesztjén, 16 gumi, 185/65R15 méretben lett tesztelve kisautóhoz, az Audi A1-től a VW Polo-ig.

Ismét hosszabbodnak a nappalok

Az emelkedő hőmérséklet miatt már alig várod a közelgő nyarat: akkor itt az ideje, hogy egy jó tapadású nyári gumit tegyél az autódra. De melyik gumi a legjobb? A választ az ADAC nyári gumi tesztje adja meg. Most a 185/65R15-ös kisautó méretű, 210 km/h-ig használható gumikat teszteltük.

Az összességében jó eredmények születtek a nyári gumi teszten

A 16 tesztelt gumi egyike sem mutatott komoly hiányosságot a száraz, a nedves, a zaj, az üzemanyag-fogyasztás és a kopás egyik fő kritériumában. Hat modell különösen ajánlott (“jó”), további tíz pedig ajánlott (“kielégítő”) kategóriába tartozik.

A teszt győztesei, különösen kiegyensúlyozottak

A hat nagyon jó teljesítményt nyújtó gumiabroncs-modell közül az első csoportban a Goodyear EfficientGrip Performance 2 >>> különösen ajánlott, mivel a teszten a legmagasabb futásteljesítményt érték el. Ezzel szemben a Bridgestone Turanza T005 >>> és a Pirelli Cinturato P1 Verde esetében elsősorban a jó száraz és nedves teljesítményre helyezték a hangsúlyt. Eközben továbbra is jó kopási tulajdonságokkal rendelkeztek.

A Michelin Primacy 4 kiegyensúlyozott teljesítményt mutat, bár a nyári gumi teszt egyik fő kritériumában sem ért el csúcspontot. Mégis jó száraz, nedves és kopási tulajdonságokkal rendelkezik. A Dunlop Sport BlueResponse és a Giti GitiSynergy H2-t, viszont jónak értékelték nedvesen és szárazon. Mindkettőt jónak értékelték a kopás szempontjából – ez elég volt az összértékeléshez.

Leértékelés

A tíz „kielégítő” tesztmodell közül négynek van egy közös vonás. A Laufenn G Fit EQ+, a Continental EcoContact 6, a Firestone Roadhawk  és a Semperit Speed-Life 3 jó tulajdonságokkal rendelkezik és meggyőző száraz utakon. De ha az út nedvessé válik enyhe hiányosságokat mutatnak. A legtöbb ilyen gumiabroncs olcsóbb, másod márkás termék a prémium gyártóktól: a Laufenn a Hankook, a Firestone a Bridgestone, a Semperit pedig a Continental csoporthoz tartozik.

A Continental EcoContact 6, prémium modell,de a nedves úton mutatott teljesítménye miatt a gyengébb csoportba került

Ez az egyetlen gumiabroncs a nyári gumi tesztben, amely nagyon jó minősítést tudott elérni a két környezetvédelmi és gazdasági kritériumban. Az üzemanyag-fogyasztást tekintve messze megelőzi a mezőny többi tagját. Abszolút megfelel az EcoContact nevének. Ugyanakkor annak ellenére, hogy újként messze a legkisebb a futófelületi mélysége, jó futásteljesítményt ér el.

Gyengeségekkel rendelkező gumiabroncsok

A BFGoodrich Advantage (a Michelin másod márkája) gyengeségeket mutatott a száraz és nedves utakon, ami az összbesorolásnál a leértékeléséhez vezetett. A Falken Sincera SN110 Ecorun-t és a Vredestein Ultrac-ot >>> (Apollo Tyres márka) viszont az összesített értékelésben “kielégítőre” rontották kopási viselkedésük miatt. De az Ultrac különösen jól teljesít száraz és nedves körülmények között, ezért jó alternatíva lehet a ritkán közlekedők számára.

A fennmaradó három gumiabroncs közül, mindegyik mutatott gyengeségeket száraz és nedves utakon. A Fulda EcoControl HP 2 (Goodyear) nagyon pozitívan emelkedik ki a mezőnyből, magas futásteljesítményének köszönhetően. A Cooper CS7 nem ér el kielégítő eredménynél többet. A szlovák Matador MP47 Hectorra 3 -nak (Continental) viszont szárazon volt a legnagyobb gyengesége.

A 185/65R15 -ös, 2022-es ADAC nyári gumi teszt eredménye:

  1. Goodyear EfficentGrip Performance 2 – Jó – Tesztgyőztes
  2. Bridgestone Tauranza T005 – Jó
  3. Michelin Primacy 4 – Jó
  4. Pirelli Cinturato P1 Verde – Jó
  5. Dunlop Sport BlueResponse – Jó
  6. Giti GitiSynergy H2 – jó
  7. Laufenn G Fit EQ+ LK41+ – Átlagos
  8. Continental EcoContact 6 – Átlagos
  9. Firestone Roadhawk – Átlagos
  10. BF Goodrich Advantage – Átlagos
  11. Falken Sincera SN110 – Átlagos
  12. Semperit Speed-Life 3 – Átlagos
  13. Vredestein Ultrac – Átlagos
  14. Fulda Eco Control HP 2 – Átlagos
  15. Cooper CS7 – Átlagos
  16. Matador MP47 Hectorra 3 – Átlagos

16/1. Goodyear EfficentGrip Performance 2

A Goodyear EfficientGrip Performance 2, száraz és nedves felületeken egyaránt jól teljesít. Nagyon jó kopási tulajdonságaival biztosítja az első helyet a rangsorban. Összességében a Goodyear a legátfogóbb csomagot kínálja a mezőnyben, és egyértelműen erősen ajánlott.

+ Nagyon kiegyensúlyozott teljesítmény
+ Nagyon jó kopási tulajdonságok
+ Különösen jó nedves úton
+ Jól viselkedik a száraz utakon

16/2. Bridgestone Turanza T005

A Bridgestone Turanza T005 >>> jó teljesítményt mutat száraz és nedves úton egyaránt. A kopástesztben jó minősítést kapott. Összességében az abroncs különösen ajánlott kategóriába sorolható.

+ Kiváló nedves tapadás
+ Nagyon jó száraz utakon
+ Alacsony üzemanyag fogyasztás
– Magasabb zajszint

16/3. Michelin Primacy 4

A Michelin Primacy 4 jó eredményeket mutatott mind a száraz és nedves utakon végzett vezetési manőverekben. Jó volt a kopástesztben. Ezért különösen ajánlott kategóriába sorolják.

+ Nagyon kiegyensúlyozott tulajdonságok
+ Különösen jó száraz és nedves utakon
+ Alacsony kopás >>>

16/4. Pirelli Cinturato Verde

A Pirelli Cinturato P1 Verde a legjobb eredményt éri el száraz utakon. Egyértelműen jó minősítést kapott nedves úton. Jó kopás. Összességében az abroncs egyértelműen ajánlott.

+ Különösen jó száraz és nedves utakon

16/5. Dunlop Sport BlueResponse

A Dunlop Sport BluResponse jó teljesítményt mutat szárazon. Jó eredményt tud felmutatni nedves úton és kopásban egyaránt. A gumiabroncs tulajdonságait összességében ajánlott kategóriába sorolják.

+ Jó száraz utakon
+ Jó aquaplaning tulajdonságok vizes úton
– Enyhe gyengeségek mutatkoznak nedves fékezésnél

16/6. Giti GitiSynergy H2

A Giti GitiSynergy H2 >>> sikeres és átfogó megoldási csomagot kínál. Minden fő kritériumban jó értékelést tudott szerezni, így különösen ajánlott gumiabroncs.

+ Jó tulajdonságok nedves utakon
– Kissé gyengébb a vezetési pontosság száraz utakon

16/7. Laufenn G Fitt EQ+ LK41+

A Laufenn G FIT EQ+ jó értékelést kapott száraz utakon és a kopásteszten. Nedves úton azonban éppen csak lemaradt a jó eredményről. Ez az értékelés hatással van az összértékelésre, de a gumiabroncs használata javasolt.

+ Jó száraz utakon
+ Alacsony üzemanyag fogyasztás
– Kissé gyengébb tulajdonságok nedves úton

16/8. Continental EcoContact 6

A Continental EcoContact 6 kiemelkedően jól teljesít az üzemanyag-fogyasztás tekintetében. A kopás tekintetében is nagyon jó minősítést kapott. Bár száraz utakon még mindig jó minősítést szerzett, nedves úton nem ért el egy kielégítő eredménynél többe,t az aquaplaning viselkedésében mutatkozó gyengeségei miatt. Tulajdonságait összegezve, a gumiabroncs ajánlott.

+ Alacsony üzemanyag fogyasztás
+ Alacsony kopás
– Viszonylag gyenge aquaplaning ellenállás

16/9. Firestone Roadhawk

A Firestone Roadhawk jó teljesítményt nyújt száraz utakon. Jó kopásállóságot biztosít. Nedvesen viszont enyhe gyengeségeket mutat, amelyek az összbesorolásnál a leértékeléséhez vezettek. Összességében a gumiabroncs ajánlott.

+ Jó száraz utakon
+Jó kopásállóság
– Gyenge a nedves kezelhetőségben
– A teszt leghangosabb gumija

16/10. BF Goodrich Advantage

Összességében a BFGoodrich Advantage nem haladja meg a kielégítő értékelést. Gyengeségeket mutat száraz és nedves utakon egyaránt. A kopás szempontjából még mindig jó minősítést kapott. Összességében a gumiabroncs ajánlottnak tekinthető.

+ Viszonylag alacsony üzemanyag-fogyasztás
– Gyengeségek száraz és nedves utakon

16/11. Falken Sincera SN110

A Falken Sincera SN110 ECORUN lenyűgöző száraz utakon. Vizes úton nem kap jobb értékelést a kielégítőnél. Ez végső soron az összbesorolás lerontásához vezet. Az abroncs ajánlott kategóriába sorolható.

+ Jó száraz utakon
+ Jó üzemanyag fogyasztás
+ A teszt leghalkabb gumija
– gyengeségek nedves utakon
-Fokozott kopás

16/12. Semperit Speed-Life 3

A Semperit Speed-Life 3 jó teljesítményt nyújt száraz utakon. Jó kopásállóságot mutat. Nedvesen útfelületen viszont gyengeségeket mutat. Emiatt az összbesorolás leértékeléséhez vezetnek. Összességében a gumiabroncsot ajánlottnak minősítették.

+ Jó a száraz utakon
+ Alacsony üzemanyag fogyasztás
+ Jó Kopásállóság
– Gyenge nedves teljesímény

16/13. Vredestein Ultrac

A Vredestein Ultrac jó minősítést kapott a biztonság szempontjából. Releváns vezetési manőverekért száraz és nedves utakon egyaránt. Elhasználódás szempontjából viszont nem volt meggyőző. A kopási tesztben nyújtott kielégítő teljesítménye miatt, az átlagos minősítés leértékelődéséhez vezetett. A gumiabroncs általános használata javasolt.

+ Különösen jó száraz és nedves utakon
– Legmagasabb üzemanyag-fogyasztás a teszt során
-Fokozott kopás

16/14. Fulda Eco Control HP 2

A Fulda EcoControl HP 2 kiemelkedő futásteljesítményt mutat a kopásteszten. Mind száraz, mind nedves utakon hiányosságokat mutat. Ezekben a kritériumokban nem kapott többet a kielégítőnél. Az abroncsot tulajdonságainak összességében ajánlott kategóriába sorolták.

+ Jó kopás
– Gyengeségek száraz és különösen nedves utakon (fékezés, kezelhetőség)

16/15. Cooper CS7

Összességében a Cooper CS7 nem kapott jobb értékelést a kielégítőnél. Száraz úton az utolsó előtti helyen végzett. Nedves úton pedig egyértelműen kielégítőnek minősítették. A kopásteszten sem jutott túl a kielégítő minősítésen.

16/16. Matador MP47 Hectorra 3

Összességében a Matador MP47 Hectorra 3 nem kapott többet, mint egy kielégítő értékelés. Száraz úton a tesztmezőny végén végzett. Vizes úton alig maradt ki a jó értékelésből.

+ Viszonylag alacsony üzemanyag-fogyasztás
– Gyenge kezelhetőség nedves és különösen száraz utakon

Szöveg: Thomas Kroher. Fotók: ADAC/Wolfgang Grube.

_______________________________

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.